Amarantus to dość smaczne, bezglutenowe zboże, które w ostatnich latach znacznie zyskało na popularności. Wszystko dlatego, że może poszczycić się znaczącą zawartością witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Amarantus jedzą dziś chętnie zarówno dorośli, jak i dzieci. Warto po niego sięgać przy każdej okazji, aby dbać o zróżnicowaną i urozmaiconą dietę. Można zaryzykować stwierdzenie, że to żywieniowa moda, która, w przeciwieństwie do rozmaitych „cudownych diet”, wychodzi na dobre swoim fanom.
Jak wprowadzić amarantus do diety?
Największym problemem z wprowadzaniem do diety nowinek żywieniowych jest to, że nie zawsze wiemy, jak się do tego zabrać. Z czym łączyć nieznane smaki? Można łatwo zniechęcić się do danego produktu, jeśli spróbujemy jeść go w niewłaściwy sposób. Jedną z największych zalet amarantusa jest to, że pasuje niemal do wszystkiego! Ekspandowane ziarna potrafią szybko i skutecznie urozmaicić prosty posiłek. Powszechnie stosuje się amarantus jako dodatek do przekąsek i potraw:
– placuszków i omletów
– ciast, ciasteczek i babeczek
– jogurtów, serków i innych produktów nabiałowych
– sałatek i musów owocowych
Ziarna amarantusa są dość neutralne w smaku, więc można go dodawać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Jeśli jednak smak amarantusa nam nie odpowiada, a ze względu na jego wartości odżywcze nadal chcemy wprowadzić go do swojej diety, warto początkowo stosować go w niewielkich ilościach. Nikt nie każe nam zajadać się amarantuskami (w najprostszej wersji składniki tych ciasteczek to tylko amarantus i banany – pycha!), ale garść ziarenek dodanych do porannego musli nie powinna drastycznie wpłynąć na smak potrawy.
Dlaczego warto jeść amarantus?
Stwierdzenie, że w ziarnach amarantusa kryje się mnóstwo wartości odżywczych brzmi jak wyświechtany frazes. Poszukujesz konkretów? Wiedz, że amarantus jest bogatym źródłem żelaza. Jak najczęściej powinny sięgać po niego osoby, które borykają się z niedoborem tego pierwiastka. Jeśli amarantus ma być twoim sposobem na wyjście z anemii, pamiętaj, że produkty nabiałowe ograniczają wchłanianie żelaza, a witamina C ma pozytywny wpływ na jego przyswajanie.
Amarantus jest również bogatym źródłem magnezu, więc polecany jest osobom, które cierpią na chroniczne zmęczenie. W literaturze można znaleźć też informacje o jego wysokiej zawartości wapnia. Właśnie dlatego jest tak chętnie wybierany przez wegan, którzy, rezygnując z produktów nabiałowych, muszą szczególnie dbać o odpowiednią podaż tego właśnie pierwiastka. Biorąc pod uwagę jego bogactwo, dobrze wprowadzać go do diety już niemowlętom!