Czym jest maltodekstryna?

Wiele osób zadaje sobie pytanie na temat, czym jest maltodekstryna? Otóż w przetwórstwie spożywczym jest ona zaliczana do substancji pełniących różne funkcje w jedzeniu – mają na celu poprawę jakości, konsystencji oraz wyglądu produktów spożywczych. Jest to biały proszek, który łącząc się z wodą tworzy strukturę lepką. Jest to polisacharyd, czyli wielocukier zbudowany z pojedynczych cząsteczek cukrów prostych. Uzyskuje się ją po przeprowadzeniu częściowej hydrolizy z użyciem wody i skrobi produktów takich jak ziemniaki, kukurydza, owies czy ryż. Proces ten polega na upłynnieniu skrobi przy użyciu alfa-amylazy pochodzenia bakteryjnego. O tym, czym konkretniej jest maltodekstryna i jaki ma ona wpływ na nasz organizm dowiecie się w dalszej części tego artykułu.

Czy jest to substancja niebezpieczna dla zdrowia?

Najważniejszy jest fakt, że maltodekstryna to substancja, która nie jest uważana za zagrażającą zdrowiu lub niebezpieczną dla niego nawet przyjmowana w dużych ilościach. Zresztą jej wykluczenie byłoby niełatwym zadaniem, gdyż dodawana jest do zbyt wielu produktów spożywczych, pełniąc przeróżne funkcje. Jest to produkt wysoko przetworzony, przez co nie jest wartościowy odżywczo. Zaletą jak i wadą jednocześnie jest jej dobra przyswajalność przez organizm. Posiada indeks glikemiczny wyższy od czystej sacharozy, przez co jej spożycie momentalnie powoduje podwyższenie poziomu glukozy we krwi i stymuluje trzustkę do zbyt dużej produkcji insuliny.
Z tego też powodu na substancją tą powinny uważać przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę typu 1 i 2 oraz ze skłonnością do tycia.

Zastosowanie maltodekstryny

Nie da się odpowiedzieć konkretnie na pytanie – czym jest maltodekstryna bez opisania tego, jakie funkcje ona pełni. Otóż substancja ta jest dobrym nośnikiem smakowo-zapachowym oraz uwypukla substancje dodane do danego produktu, które nadają aromatu i smaku, zwiększając jednocześnie atrakcyjność takowego produktu. Jest to też dobry „wypełniacz”, gdyż zwiększa swoją objętość po związaniu wody. Z tego też powodu używany jest do zubożania produktu, poprzez zastąpienie znacznej jego części tą właśnie substancją. Gdy dodana zostanie do produktów sproszkowanych poprawia ich rozpuszczalność. Jeśli natomiast wykorzystamy ją w wyrobach cukierniczych, to staną się one bardziej wilgotne i utrzymają odpowiednią strukturę oraz wydłużą termin przydatności do spożycia.
Łatwa przyswajalność jest używana przede wszystkim w żywności dla sportowców, bowiem napoje z dodatkiem maltodekstryny najszybciej uzupełniają zapasy glikogenu w mięśniach sportowców. Jeśli żywność ma „skrobiowy” posmak, to wówczas oznacza, że znajduje się w niej dużo maltodekstryny. W produktach niskotłuszczowych pełni rolę zastępczą dla tłuszczu.

Produkty, w których znajdziemy maltodekstrynę

Jeśli chodzi o występowanie maltodekstryny to przede wszystkim są to:

  • żywność dla dzieci i niemowląt,
  • przyprawy,
  • zupy instant, sosy w proszku,
  • słodycze: cukierki, karmelki, wyroby ciastkarskie i cukiernicze,
  • produkty dla sportowców: napoje i odżywki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe,
  • leki oraz suplementy diety,
  • wędliny,
  • mrożonki i lody,
  • lekkie margaryny,
  • sosy do żywności: keczup, chrzan, musztarda, majonez.

Napisz komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *