Jak prawidłowo mierzyć temperaturę?

Odczuwasz dreszcze, przyspieszenie tętna, rozdrażnienie, masz wypieki i przeszklone oczy? Prawdopodobnie złapałeś infekcję ale aby to potwierdzić najlepiej zmierzyć temperaturę. Jak to zrobić prawidłowo i jaki termometr wybrać do domowego badania gorączki? Pomiar temperatury jest ważny, gdyż na jego podstawie podejmujemy decyzje o podaniu leków przeciwgorączkowych co powinno mieć miejsc dopiero przy wyniku 39 stopni Celsjusza zarówno u dzieci jak i dorosłych. Pamiętajmy, że podwyższona temperatura ciała to mechanizm obronny organizmu mający na celu zahamowanie namnażania się bakterii i wirusów więc przy stanie podgorączkowym powstrzymajmy się przed podaniem paracetamolu, ibuprofenu czy innych leków na gorączkę.
Rodzaje termometrów
Ze względu na szkodliwe działanie termometry rtęciowe, jakie większość z nas pamięta z dzieciństwa, zostały wycofane z produkcji w 2009 roku. Jednak ich zwolennicy mogą zakupić szklany termometr medyczny gdzie kapilara wskazująca temperaturę została wypełniona stopem galu, indu, cyny. Czyli jest on już bezpieczny, charakteryzuje się wysoką dokładności wyniku do 0,1, może być odkażany np. alkoholem, może służyć do pomiaru temperatury w dole pachowym, metoda oralną (pod językiem) lub rektalną (w odbycie). Minusem jest czas trwania pomiaru około 8 minut oraz konieczność strząsania słupka kapilary do wartości 36,0 stopni Celsjusza, natomiast plusem niska cena termometru szklanego.
W aptece dostaniemy również termometr elektroniczny za cenę już kilkunastu złotych (przykłady termometrów elektronicznych można znaleźć na przykład tutaj: https://www.aptekaolmed.pl/pol_m_Sprzet-medyczny_termometry-1365.html). Jest on zasilany na baterie i posiada niewielki wyświetlacz LCD. Dokładność wyniku to +/- 0,1 stopnia Celsjusza a czas pomiaru zależy od miejsca tzn. pomiar w ustach i odbycie trwa około 1 minuty a pod pachą około 5 minut. Większość termometrów elektronicznych posiada funkcję sygnału dźwiękowego, który oznacza zakończenie pomiaru. Jednak prawidłowa interpretacja danych wyświetlanych na termometrze oraz innych funkcji opisana jest w instrukcji danego termometru, z którą zawsze trzeba się zapoznać. Wybierając termometr elektroniczny warto zwrócić uwagę na końcówkę, która może być metalowa lub z elastycznego tworzywa. Ta druga jest wygodniejsza przy pomiarach oralnych i rektalnych.
Dużą popularnością cieszą się również termometry bezdotykowe opierające swoje działanie na nowoczesnej technologii podczerwieni. Wyróżniają się najwyższą szybkością wyświetlania wyniku już po 1 sekundzie. Ze względu na to, że pomiar temperatury wykonuje się odległości kilku centymetrów na czole, w okolicy tętnicy skroniowej lub na szyi około 2 cm pod uchem ogranicza się rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii między osobami korzystającymi z jednego urządzenia. Termometr bezdotykowy zasilany jest bateriami ale jest tez bardzo wydajny i podaje wynik z dokładnością do 0,1 stopnia Celsjusza. Często posiada funkcję pomiaru temperatury otoczenia, butelki np. z mlekiem lub wody do kąpieli. Największym problemem jest cena termometru bezdotykowego większa od kilku do kilkunastu razy niż termometru szklanego.
Jak prawidłowo mierzyć temperaturę?
Pomiar temperatury pod pachą to powszechnie stosowana metoda w Polsce. Aby wykonać ją prawidłowo należy końcówkę termometru w dole pachowym i przez cały okres mierzenia ciepłoty ciała mocno dociskać go ramieniem. Używając termometru szklanego powinno to trwać około 5-8 minut, a termometru elektronicznego około 4 (najlepiej zlekceważyć sygnał dźwiękowy i wydłużyć trzymanie termometru). Prawidłowa temperatura w dole pachowym wynosi 36,6 stopni a o gorączce mówimy przy wyniku powyżej 37,5 st. Celsjusza.
Mierzenie temperatury ciała w ustach powinno poprzedzić odkażenie termometru spirytusem salicylowym lub alkoholem i opłukanie urządzenia. Następnie końcówkę termometru umieszczamy pod językiem i uważając aby nie przygryzać termometru dokonujemy pomiaru. Właściwa temperatura mierzona w ustach to 36,8 stopnia Celsjusza. Wynik uznaje się za dokładniejszy niż w przypadku pomiaru pod pachą.
Za najdokładniejszy sposób uznaje się pomiar temperatury ciała w odbycie. Aby go wykonać można na termometr nałożyć trochę oliwki lub żelu i wsunąć termometr najwyżej do połowy długości w odbyt. najlepiej badanie przeprowadzić leżąc bokiem uważając aby nie zgnieść termometru. W odbycie temperatura jest wyższa i jej poprawna wysokość to 37,1 st. Celsjusza.W związku z tym o gorączce mówimy przy wartości odczytanej z termometru powyżej 38,0 stopni.
Pomiar temperatury u dzieci
Aktualnie termometr bezdotykowy ułatwia mierzenie temperatury u dziecka w każdym wieku. Jednak gdy takiego nie posiadamy to warto wiedzieć, że u małych dzieci i noworodków temperaturę mierzymy w odbycie. Dopiero od piątego roku życia można wykonać pomiar temperatury ciała w ustach lub pod pachą choć dużo zależy od zachowania dziecka. Ponadto u niemowląt do 3 miesiąca życia zawsze z gorączka udajemy się do lekarza, u dziecka w okresie od 3 do 6 miesiąca w przypadku temperatury od 38,5 st. należy się skonsultować z pediatrą. U dzieci starszych można samodzielnie podać leki przeciwgorączkowe jednak należy zachować szczególna ostrożność.
Podsumowując badanie gorączki można szybko przeprowadzić w domu jest to łatwe w wykonaniu i interpretacji. Pamiętajmy jednak o braniu pod uwagę objawów dodatkowych i w gdy coś wzbudzi nasze podejrzenia, gorączka przekracza 40 stopni Celsjusza lub trwa dłużej niż 5 dni należy zasięgnąć porady lekarza.

Napisz komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *