Kasza bulgur zaproszona do kuchni!

Właściwości kaszy bulgur coraz częściej wykorzystywać możemy w polskiej kuchni. Jest to produkt niezwykle odżywczy, bogaty w liczne związki mineralne oraz witaminy oraz po latach wreszcie doceniany. Do tej pory był znany najczęściej jako dodatek do dan pochodzenia wschodniego. Wszystko dlatego, ze kasza bulgur powstaje z gotowanej i przetwarzanej pszenicy durum, wykorzystywanej także do produkcji makaronów. Przy zastosowaniu kaszy bulgur przygotować możemy wiele przepysznych specjałów, np.:

  • sałatki
  • gulasze
  • mięsa nadziewane
  • potrawki wegetariańskie
  • desery

Właściwości kaszy bulgur z punktu widzenia dietetyka

Dietetycy wręcz alarmują, by do codziennej diety włączyć niezwykle pożywną i przydatną w odnowie funkcji organizmu kaszę bulgur. Znajduje się w niej cały zestaw cennych składników, bez których nie funkcjonowalibyśmy na przyzwoitym poziomie. Znajdziemy w niej tak wiele cennych pierwiastków, jak:

  • magnez
  • sód
  • potas
  • fosfor
  • wapń

Te elementy działają bardzo korzystnie na obniżenie wysokiego ciśnienia. Do tego dochodzi jeszcze kwas foliowy, bardzo potrzebny wszystkim Paniom, które spodziewają się dziecka. Składniki odżywcze, jakie posiada kasza bulgur stawiają ją ponad inne rodzaje kasz – gryczanej, kuskus, czy jęczmiennej. W tych kaszach nie znajdziemy tak dużych pokładów błonnika, co w kaszy bulgur. Dietetycy każą zwrócić baczną uwagę na to, aby osoby mające problemy z trawieniem oraz przewodem pokarmowym spożywały wyłącznie kaszę drobnoziarnistą. Spożywanie kaszy gruboziarnistej nie jest zbyt bezpieczne dla osób borykających się z żołądkowymi dolegliwościami.

Właściwości kaszy bulgur w polskiej kuchni

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kasza bulgur stosowana była do typowo polskich dań. Nasza tradycyjna, polska kuchnia jest w znaczny sposób ubogacona dzięki kaszy pochodzącej ze Wschodu. Polskie dania obiadowe mogą się stać zatem jeszcze bardziej pożywne i smaczne. Proponujemy, by w najbliższym czasie zastosować kaszę bulgur do takich specjałów jak:

  • gołąbki
  • faszerowane warzywa
  • placki podsmażane (z kaszy z poprzedniego dnia, z dodatkiem startego sera i kilku jajek)
  • sos jogurtowy i świeże maliny (czyli tym razem kasza na słodko)

Daj się porwać kaszy bulgur

Kto raz zasmakuje tego specyfiku i pozna dokładnie właściwości kaszy bulgur – ten nie uwolni się od niej przez bardzo długi czas. Jej gotowanie trwa rekordowo krótko i zaraz po odcedzeniu gotowa jest do spożycia. Ziarna zachowują charakterystyczną sypkość i nie sklejają się, tworząc apetyczną kompozycję na talerzu. Kaszę bulgur lubią i mali, i duzi. Cały szkopuł w tym, aby potrafić znaleźć do niej odpowiednie dodatki.

Napisz komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *