Kurkuma – właściwości lecznicze

Ostryż długi, popularnie zwany kurkumą, jest to roślina rosnąca w klimacie tropikalnym, głównie w Indiach. W Europie znana przede wszystkim jako przyprawa o intensywnym, żółto-pomarańczowym kolorze, w kulturach azjatyckich uznaje się, iż oprócz wyrazistych walorów smakowych i jej zastosowania w kuchni, kurkuma posiada wiele właściwości leczniczych. W tamtejszej medycynie naturalnej stosowana jest od wieków,  na czym więc polega jej uzdrawiająca moc?

Tym, co charakteryzuje kurkumę jest zawartość kurkuminy – jest to substancja, która odpowiada za barwę przyprawy, jednak o wiele bardziej istotne jest jej działanie dla zdrowia ludzkiego. Jako bardzo silny przeciwutleniacz, działa przeciwwirusowo przeciwbakteryjnie, oczyszcza, a nawet może powstrzymywać rozwój nowotworu

Kurkuma zamiast Ibuprofenu

Najczęściej wspominanym działaniem kurkumy jest jednak jej zdolność przeciwzapalna. Przyprawę poleca się na silne bóle mięśni i stawów, trądzik, łuszczycę, a nawet chorób pochodzenia reumatycznego – potrafi uśmierzać ból na równi z farmakologicznymi środkami przeciwbólowymi, takimi jak aspiryna czy ibuprofen. Doświadczenia pokazały, iż jej stosowanie może także zredukować postęp procesu zapalnego i destrukcji stawów.

Co więcej, ten środek kuchenny może być wykorzystywany nawet przy leczeniu szeregu nowotworów, między innymi:

To zaskakujące działanie jest możliwe, ponieważ kurkumina jest zdolna identyfikować i niszczyć (doprowadzać do autodestrukcji) komórki nowotworowe, a także hamuje rozwój rakotwórczych substancji.

Przyprawa na Alzheimera

Zadziwiające jest także to, iż badania wykazują, że prawdziwa jest zależność obecności kurkumy w diecie i prawdopodobieństwa rozwoju demencji starczej wraz z chorobą Alzheimera. Osoby, które spożywają potrawy bogate w tę przyprawę, w szczególności curry, mogą cieszyć się pozytywnym wpływem kurkuminy na sprawność mózgu, i prewencję zachorowań na wspomniane choroby. Łączy się to z obecnością związku zwanego tumeron, który wspomaga rozwój komórek nerwowych.

Wszystko za sprawą zawartości tumeronu – związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kurkuma-i-kurkumina-wlasciwosci-i-zastosowanie_43292.html

Inną zaskakującą właściwością kurkumy jest jej działanie na układ nerwowy – poprawa samopoczucia i redukcja chęci izolowania się od reszty społeczeństwa. W badaniach, przyprawa okazała się wpływać na organizm podobnie do antydepresantów, i wspomagać osobników borykających się z depresją.

Kurkuma, czyli ostryż długi, jest jedną z najbardziej zbadanych przypraw i istnieje wiele prac naukowych,  dokumentacji doświadczeń i badań na jej temat. Współcześnie dowiedziono jeszcze jej pozytywnego wpływu na, między innymi: proces przerostu serca, nadciśnienie,  wrzody, wzdęcia, cukrzycę typu drugiego i wiele wiele innych.

Napisz komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *