Moc zdrowotnych właściwości owocu liczi

Liczi to egzotyczna roślina, która staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Coraz częściej można ją spotkać w popularnych marketach oraz sklepach z owocami, a także jako dodatek do jogurtów czy muesli. Jest bardzo cennym źródłem wielu witamin oraz posiada bardzo dużo zalet – coraz więcej się o tym mówi, skąd też w dużej mierze wynika popularność tego owocu. Z pewnością warto jest włączyć go do swojej diety, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami i deserami, jak również doskonale smakuje samodzielnie, jako owocowa przekąska.

Najcenniejsze właściwości owocu liczi

Właściwości owocu liczi stanowi obecnie bardzo często poruszany temat. Współczesne badania udowodniły, że ma ono potencjalne działanie przeciwnowotworowe – polifenole zawarte w owocu pomagają w usunięciu wolnych rodników z organizmu i tym samym zmniejszają w dużym stopniu prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych (przede wszystkim raka piersi, a także raka wątroby).

Wśród innych zalet i właściwości owocu liczi można wyróżnić między innymi:

  • właściwości antymiażdżycowe – obniża stężenie tak zwanego „złego” cholesterolu, przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu „dobrego” cholesteroli, tym samym w znaczny sposób zapobiega tworzeniu się miażdżycy,
  • regulacja ciśnienia – przede wszystkim owoce liczi wskazane są dla wszystkich tych osób, które borykają się z problemem nadciśnienia,
  • bogate źródło potasu,
  • bardzo duża zawartość witaminy C – 100 gram owocu liczi zapewnia praktycznie całe dziennie zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę (o wiele więcej niż kojarzone z bardzo dużą zawartością witaminy C cytrusy, taki jak chociażby mandarynki, pomarańcze czy cytryna).

Owoc liczi nie jest jednak wskazany ze względu na dużą zawartość cukrów prostych dla osób chorujących na cukrzycę (indeks glikemiczny owocu liczi to aż 50). Osoby na diecie odchudzającej również powinny zwrócić uwagę na to, aby nie przesadzać z ilością spożywanego owocu liczi.

Jak jeść liczi i z czym je łączyć?

Owoc liczi posiada specyficzny – orzeźwiający słodko-kwaśny smak. Doskonale smakuje na surowo (owoc liczi obiera się delikatnie ze skóry – warto pamiętać, że zawiera on niejadalną pestkę), jak również współgra z wieloma potrawami. Świetnie komponuje się z mięsiwem, a także rybami i owocami morza. Bardzo często stanowi smakowity dodatek do deserów i ciast. Może również być wykorzystywany przy sałatkach owocowych, a także zdrowych owocowo-warzywnych koktajlach – na przykład w połączeniu z innymi egzotycznymi owocami.

Napisz komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *