Zdecydowanie najważniejszym składnikiem odżywczym w organizmie człowieka jest białko. Z tego powodu produkty żywnościowe bogate w ich wysokie ilości, nazywane inaczej wysokobiałkowymi, są tak cenione. Niestety, chociaż ciało człowieka samo może produkować białko to nie w takich ilościach ile wynosi jego całkowite zapotrzebowanie.
Zalety białka
Można się zastanawiać się dlaczego to białko jest takie ważne. W końcu w organizmie człowieka znajdują się także inne składniki odżywcze. Jednakże żadne z nich nie jest tak wartościowe jak białko.
- Tkanki miękkie ciała stworzone są w 3/4 właśnie z białek.
- Stanowią materiał, bez którego nowe tkanki wraz ze strukturami mięśniowymi nie mogłyby być stwarzane i regenerowane.
- Białka są głównym składnikiem krwi i płynu śródtkankowego, a w przypadku kobiet karmiących – ich mleka.
Produkty wysokobiałkowe
Popularność i zagrożenie
Do niedawna strasznie popularne były diety wysokobiałkowe, a wśród nich dieta Dukana. Polega ona na jedzeniu głównie produktów wysokobiałkowych. Miało to (i w przeważającej części tak właśnie się stawało) sprawić, że ludzie szybko i w wartościowy sposób zrzucą zbędne kilogramy. Niestety bardzo często zdarzało się, że nie byli oni pod stałą opieką lekarza w czasie jej stosowania, co powinni robić. Zamiast tego wszystko robili na własną rękę, co kończyło się nadmiarem białka w organizmie człowieka, a to z kolei jest bardzo niebezpieczne. O ile białko jest ważne, o tyle jego zbyt duże ilości źle wpływają na narządy wewnętrzne takie jak nerki czy wątroba.
Produkty
Białko jest dostępne praktycznie w każdym pożywieniu pochodzenia zarówno roślinnego jak i zwierzęcego. Dobrze jest jeśli w diecie człowieka występują produkty z tych dwóch źródeł. Jednym z dobrych źródeł bogatych w białko jest nabiał. Wśród nich na pierwszym miejscu można postawić mleko. Jednakże jego pochodne także są dobrym wyborem. Mowa tu o maślance, jogurtach, kefirach i serkach wiejskich (ale z jak najmniejszą zawartością tłuszczu!). Jeśli chodzi o mięsa, dużo białka posiadają na przykład kurczaki, indyki oraz cielęcina, jednakże przyrządzane wyłącznie na parze lub gotowane. W przypadku wysokobiałkowe ryb najważniejsze są tuńczyki, łososie, śledzie, makrele. Nie należy zapominać także o jajkach!
Jeśli chodzi o wysokobiałkowe produkty roślinne, na pierwszym miejscy zdecydowanie znajdują się rośliny strączkowe czyli fasola, groch, soja, bób, ciecierzyca i soja. Używając ich różnych odmian można stworzyć bardzo smaczne posiłki dorównujące wartością odżywczą mięsu. Wśród warzyw z wysokim poziomem białek znajduje się marchewka, kukurydza, brokuły, szpinak, ziemniaki (frytki się nie liczą) i kapusta. Nie wolno także zapomnieć o płatkach owsianych.
Leciutko oszukując, jako produkt wysokobiałkowy można podać odżywkę białkową. Wystarczy zmieszać ją z wodą i mąką a powstaną pyszne i wysokobiałkowe naleśniki!