Właściwości mleka kokosowego

Jak powstaje mleko kokosowe?

Mleko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego. Głównym składnikiem mleka kokosowego są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Od dawna mleku przypisuje się właściwości zdrowotne potwierdzone przez badania. Mleko kokosowe dostępne w ofercie sklepów wytwarza się łącząc miąższ w wodą. Powstały roztwór cechuje biały kolor, kremowa konsystencja, delikatny smak kokosa i zapach. Bardzo często tak powstałe mleko myli się z przezroczystym płynem, który można znaleźć wewnątrz niedojrzałego jeszcze kokosa.

Mleko kokosowe jest bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, a za sprawą rosnącej popularności tej kuchni wśród europejczyków preferujących zdrowy styl odżywiania, również w Europie. Wysoka zawartość tłuszczu określa smak i kolor mleka kokosowego. Mleko znajdujące się na półkach sklepów dystrybuowane w puszkach wytwarzane jest najczęściej w proporcjach: 68% wody i 24% tłuszczu.

Właściwości odżywcze mleka kokosowego

Mleko kokosowe jest naturalnym źródłem wielu składników mineralnych. Już w 100 g płynu znajduje się 46% dziennego zapotrzebowanie na mangan, 13% na miedź, 10% na fosfor, 9% na magnez, żelazo, selen. Ponadto w mleku znajduje się witamina C, kwas foliowy, witaminy z grupy B.

Właściwości lecznicze mleka kokosowego

Właściwości lecznicze mleka kokosowego są cały czas badane i trzeba traktować je jeszcze jako informacje pożądane acz nie do końca udowodnione. Głównie jednak koncentrują się one na badaniach oleju kokosowego, a nie samego mleka. I według tych bieżących badań stosowanie oleju kokosowego obniża zły cholesterol a powoduje wzrost dobrego cholesterolu. Jednak sprzeczne wnioski każą domniemywać, że wpływ kwasu laurynowego, który jest głównym składnikiem oleju kokosowego na poziom cholesterolu jest indywidualny i może zależeć od ilości tego składnika w diecie.

W mleku kokosowym przeważają korzystne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one transportowane bezpośrednio z wątroby, gdzie przekształcają się w energię. Mają też mniejszy udział w budowaniu tkanki tłuszczowej. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zmniejszają apetyt i tym samym ilość pochłanianych dziennie kalorii, biorą też udział w procesie zwiększania energii i przyspieszania spalania tłuszczu. W przypadku oleju kokosowego wykazano, że przyczynia się on do spadku masy ciała oraz tłuszczu brzusznego. Tym samym uznaje się, że podobnie działa mleko kokosowe.

Badania wykazują, że mleko kokosowe posiada właściwości ochronne dla błony śluzowej przewodu pokarmowego, zmniejsza też bóle przy istniejących już wrzodach żołądka. Wycisza również stany zapalne przewodu pokarmowego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *